Liity jäseneksi

Golfin pelaamisesta ukonilmalla

Golf ja ukonilma ovat vaarallinen yhdistelmä. Mitä tulee ottaa huomioon ukkosen yllättäessä golfkentällä?

Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus kannattaa golfkentällä olla erittäin varovainen.

Jos ukkossadepilvet lähestyvät golfkenttää, tulee peli keskeyttää vaikka salamat iskisivätkin useamman kilometrin päässä. Salama voi lyödä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

Ukkosen ollessa kentän läheisyydessä on hyvä jättää mailat ja kärryt kentälle ja hakeutua välittömästi suojaan.

Nokia River Golfissa ukkosuhkan ollessa päällä, pelit keskeytetään toimiston aukioloaikana äänisummeria käyttämällä. Myös kilpailuissa käytetään äänisummereita.

Aina kuitenkaan äänisummereiden käyttö ei ole mahdollista – ei etenkään iltaisin, jolloin henkilökuntaa ei ole paikalla. Mikäli kentän henkilökunta varoittaa mahdollisesta ukkosen vaarasta pelit keskeytetään ja hakeudutaan suojaan.

Peliä on turvallista ukkosen jälkeen jatkaa vasta, kun ukkospilvet ovat tyystin kadonneet kenttäalueen läheisyydestä. Harjoituskierroksilla pelin jatkamisesta ukkosen jälkeen ei ilmoiteta äänisummerilla vaan pelaajan tulee itse havainnoida ja varmistua ukkosuhan poistumisesta.

Pelaaja on itse vastuussa omasta turvallisuudestaan golfkentällä ukonilman sattuessa. Ukkosuhka on syytä jokaisen ottaa tosissaan.

Ukonilmalla pelaaminen kannattaa lopettaa mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään.

Ukkosella sateenvarjon ja mailojen käyttö tai puun alle meneminen on vaarallista.

Kyykistyminen on ainoa keino suojautua, jos ollaan aukealla, kuten golfkentällä. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä.

Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa.

Lisää aiheesta Ilmatieteenlaitoksen sivuilta täältä.