Määrätietoisen harjoittelun avulla saavutat tavoitteitasi

Määrätietoisen harjoittelun avulla saavutat tavoitteitasi

Mitä tahansa uutta asiaa opetellessa vaaditaan kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja kykyä haastaa itseään. Harjoittelulla ei tarvitse kehittyä maailman parhaaksi. Riittää, kun asettaa omia tavoitteita ja tähtää niitä kohti. Tavoitteita olisi kuitenkin hyvä olla ja on syytä muistaa, ettei tavoitteellinen harjoitteleminen viittaa aina tarpeeseen menestyä. Itsensä haastaminen on kaikkein merkittävintä.

Kari Mustalahti (58 vuotta) aloitti golfin vuonna 1996. Hän tutustui range-harjoitteluun kavereittensa kautta. Mustalahti kertoi tunteneensa Juha Pentikäisen jo Tammer Golfin ajoilta, mikä helpotti kynnystä lähteä lajin pariin. ”Ystävystyttiin uudestaan, ja oltiin paljon muutenkin tekemisissä, myös golfin ulkopuolella”, Pentikäinen, Nokia River Golfin Golf Pro kertoi.

Alkuvuosina Mustalahti ei juurikaan harjoituksissa käynyt. Kun aloittelijan haasteet saapuivat, hän teki viisaan päätöksen ja kääntyi heti pron puoleen. Mustalahti kertoi, kuinka hän on näin jälkikäteen ymmärtänyt, että vakituisempi harjoittelu olisi ollut heti alusta alkaen parempi vaihtoehto satunnaisten treenien sijaan. Viimeiset kymmenen vuotta Mustalahti on harjoitellut enemmän, ennen kaikkea tavoitteellisesti. Ilman harjoittelua ei tapahdu kehitystä.

”Usein käännytään pron puoleen, kun on ongelmia olemassa. Mielestäni täytyisi kuitenkin treenata pron kanssa, vaikka ongelmia ei olisikaan”, Mustalahti valaisee. On tärkeää muistaa, että väärin opittuja asioita on hankala unohtaa.

Golfin harjoittelu ja taitojen ylläpito vaatii paljon työtä ja aikaa oivaltaa asioita itse, vaikka valmentaja olisikin matkassa. Pentikäinen antoi oman näkemyksensä lajin harjoittelemisesta: ”Golf on kaiken kaikkiaan kasvamista. Laji vaatii aikaa oivaltaa ja keksiä eri asioita itse.” Oikotietä onneen on siis turha etsiä. ”Treenaustilanteessa ei kannata keskittyä aina vain siihen, mikä menee pieleen vaan keskittyä siihen, mitä asioita halutaan tehdä. Tärkeää on myös saada hyvä mieli, jotta homma lähtee toimimaan. Keskitytään onnistumisiin!”

Mustalahti otti osaa poliisien ja palomiesten MM-kilpailuihin vuonna 2019 Kiinaan. Kilpailut olivat Mustalahden tavoite, ja sitä kohti hän teki kovasti talvella töitä. Hän on saavuttanut myös muitakin henkilökohtaisia tavoitteitaan, kuten esimerkiksi kentän pelaamisen par -tulokseen, joka on ollut yksi hänen unelmakierroksista.Kun tein töitä kehittymisen eteen, voin sanoa pelaavani tällä hetkellä parasta golfia mitä olen koskaan pelannut. Minulla on kehittynyt luottamus siihen, että voin pelata alle 80 lyöntiä minä päivänä hyvänsä. Harjoittelu ja opit tuovat varmuutta lyöntiin”, Mustalahti valaisee.

”Kari on peräänantamaton tyyppi, joka uskoo tekemiseen”, Pentikäinen lisää.

Niin Mustalahti kuin Pentikäinen ylistävät Trackmania, ohjelmaa, joka kartoittaa pelaajan svingiä sekä pallon ja mailan liikerataa avaten näin pelaajalle syvempää ymmärrystä omasta tekniikastaan.

”Trackman on tuonut lisää ulottuvuuksia lyöntiin, joita ei välttämättä oivalla ilman niin tarkkaa analyysiä. Sen kautta näkee asioita, joiden ymmärtäminen on Trackmanin avulla helpompaa”, Mustalahti avasi kokemuksiaan.

”Trackman soveltuu kaikenlaisille harrastajille”, Pentikäinen huomauttaa.

Kun Mustalahti aloitti oman harjoittelunsa, he lähtivät Pentikäisen kanssa liikkeelle ihan alkeista. Ensin rakennettiin svingiä. Mustalahdella on ollut myös aikoja, jolloin on tarvinnut korjata virheitä. Viimeisinä vuosina hänellä on ollut enemmän aikaa myös treenaamiselle kierrosten ulkopuolella. Ymmärrys rangella treenaamisen tärkeyteen on syntynyt ja siitä millainen treenaaminen on suotavaa. Ennen kaikkea onnistumisten kautta.

”Edelleen tulee uusia asioita, joita ei ole oivaltanut aikaisemmin. Juha näkee, missä vaiheessa voi kenellekin pelaajalle tuoda mitäkin asioita kokeiluun”, Mustalahti avaa. ”Aiemmin tuli pelattua niin, että juosten mentiin ykköstiille. Nykyään en lähde pelaamaan, ellen käy lyömässä vähintään puolta korillista rangella tuntumaa hakien.”

Mustalahdella ja Pentikäisellä on takanaan 24 vuotta jonkin sortin yhteistyötä.

”Jos pelaaja tykkää kilpailla, hänen täytyy heittää itselleen haaste ja katsoa mihin asti häh kykenee kehittämään itseään. Yksilölajina golfia on erittäin helppo harjoitella ja harjoittelua voi rakentaa omien mahdollisuuksien mukaan”, Pentikäinen muistuttaa.

Iso kiitos Kari Mustalahdelle esimerkkipelaajana toimimisesta opetustarinassamme!

Otathan sinäkin rohkeasti yhteyttä golfopettajiimme, mikäli haluat lähteä haastamaan itseäsi ja kehittämään golfarina.

Juha Pentikäisen ja Kari Viitasen yhteystiedot löydät täältä.

 

Kari Mustalahti ja Juha Pentikäinen harjoittelemassa lähipeliä.

Kategoriassa Ajankohtaista